1982 yılında Gazi Eğitim Fakültesinin kurulması ile Türkçe öğretmeni ve Türk dili ve edebiyatı öğretmeni yetiştirme görevi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünce yürütülmüştür. 1998 yılında eğitim fakültelerinin yapılandırılması ile Türkçe Eğitimi Bölümü açılmıştır. Ana Bilim Dalı, 2016 yılında eğitim fakültelerinin yeniden yapılanmasına bağlı olarak Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü altında Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı olarak hizmet vermektedir. Ana Bilim Dalından mezun olan öğretmenler, 5,6,7,8. sınıftaki Türkçe derslerine girmektedir.
Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalından mezun olan öğrenciler MEB’e bağlı okullarda ve özel kurumlarda Türkçe öğretmeni olarak görev yapabildikleri gibi, üniversitelere ve özel kurumlara bağlı TÖMER’lerde (Türkçe Öğretim Merkezi) çalışabilmektedirler. Bunun yanı sıra mezunlarımız farklı kurumlarda ve yurtdışında dil uzmanı olarak görev yapmakta, televizyon kanallarında sunuculuk yapmakta, yayın evlerinde yazar ve editör olarak çalışabilmektedirler. Dört yıllık lisans eğitimini bitirenler, yüksek lisans ve doktora programlarına başvurarak akademik hayata geçiş yapabilmektedirler.
Ana Bilim Dalında yüksek lisans ve doktora yapma imkânı vardır.
Gazi Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği mezunları; Türkçe Eğitimi, Yurt Dışındaki Türk Çocuklarına Türkçenin Öğretimi, Yabancı Dil Olarak Türkçenin Öğretimi olmak üzere toplamda üç farklı dalda yüksek lisans eğitimine başvuru yapabilmektedirler. Buna ek olarak Türkçe Eğitimi ve Yabancı Dil Olarak Türkçenin Öğretimi programlarında doktora yapma imkânları bulunmaktadır.
Gazi Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalında 9 profesör, 8 doçent, 2 doktor öğretim üyesi, 7 araştırma görevlisi bulunmaktadır.
a)Misyon
Ana Bilim Dalının temel amacı, akademisyenler ve ortaokul için Türkçe öğretmenleri yetiştirmektir. Bu amaç doğrultusunda, misyonumuz hem ana dili Türkçe hem de öğretmenlik olgularına dayanmaktadır. Bu doğrultuda, ortaokullarda öğrenim gören öğrencilere ana dili bilincini ve sevgisini aşılayacak bilince sahip öğretmenler yetiştirmek Ana Bilim Dalı misyonumuzun temelini oluşturmaktadır. Ana Bilim Dalının asıl hedefi, ana dilimiz Türkçenin sorumluluk ve bilincine sahip, Türkçeyi tarihsel ve kültürel süreciyle kavratabilecek, Türkçenin eş ve art zamanlı aktarımını sağlayabilecek, yazılı ve sözlü iletişimde Türkçeyi doğru kullanma becerisi kazandırabilecek, Türkçeyi öğrenme, öğretme ve yaşama biçimi olarak benimseyebilecek, benimsetecek Türkçe öğretmenleri ve akademisyenler yetiştirmektir. Bilgiyi ezber olarak taşımak yerine onu ayrıştırıp bütünleyebilen, depolamak yerine onu kullanabilen, kendine güvenen, tartışabilen, eleştirebilen, kendisini ve dünyayı doğru algılayabilen, hak ve sorumluluklarının peşinde, yapıcı, üretici ve öğrencilerini de bu bilinçle yetiştiren öğretmenler ve akademisyenler yetiştirmek de Ana Bilim Dalının amaçlarındandır.
b) Vizyon
Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı, yukarıda ifade edilen misyonu doğrultusunda, sorumluluğu ve doğası gereği yaşamsal ve bilimsel önemi yüksek bir ana bilim dalıdır. Günlük hayatın her alanına yayılan bir amaca sahiptir. Ana Bilim Dalı olarak vizyonumuz, ulusal ve evrensel değerlere saygılı, bu değerlere sahip çıkan, bilim, kültür, sanat etkinliklerine ilgi duyan, kendini geliştirme çabası içinde olan, eleştirel ve yapıcı düşünebilen, dilimizin inceliklerini bilen, alanında yararlı çalışmalar yaparak alana katkı sağlayan örnek Türkçe öğretmenleri ve Türkçe eğitimi alanında çalışacak akademisyenler yetiştirerek ulusal ve uluslararası seviyede öncü olmaktır.
c) Amaç
Ana Bilim Dalının amacı, ortaokullarda öğrenim gören (5, 6, 7, 8. sınıf) öğrencilere Türkçeyi doğru kullanabilme, okuduğunu ve dinlediğini anlama, kendini sözlü ve yazılı olarak ifade edebilme becerilerini kazandırmak, Türkçeye sahip çıkan, onu doğru kullanan, aynı zamanda koruyup kollayan öğretmenler ve bu öğretmenleri yetiştirecek akademisyenler yetiştirmektir. Bunun yanında gelen diğer amacımız ise alana bilimsel çalışmalarla katkı yapmaktır.
Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı hakkındaki tanıtıcı videoyu izlemek için aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.